Φέτος το καλοκαίρι, το εργαστήρι «Μουσική και Τέχνες» άνοιξε έναν ζωντανό κόσμο έκφρασης στους μικρούς μας φίλους. Εβδομαδιαίες συναντήσεις με επαγγελματίες μουσικούς, καλλιτέχνες και μια ποικιλία δημιουργικών εργαστηρίων σύνδεσαν τα παιδιά με τα θαύματα της μουσικής, των τεχνών και της δημιουργικότητας. Ακολουθούν μερικά από τα στιγμιότυπα που έκαναν αυτό το καλοκαίρι αξέχαστο.

Μουσική και Έκφραση με Ταλαντούχους Καλλιτέχνες

Υπό την καθοδήγηση ειδικευμένων επαγγελματιών στις τέχνες, τα παιδιά εξερεύνησαν διαφορετικά εργαστήρια που προώθησαν την έκφραση και τη δημιουργικότητα. Συμμετέχοντας σε διάφορες δραστηριότητες, τα παιδιά βρήκαν νέους τρόπους να συνδεθούν με τη μουσική και την τέχνη, ανακαλύπτοντας ταλέντα και πάθη που δεν ήξεραν ότι είχαν.

Γιόγκα με την Χάρις Μαραθεύτη

Η αγαπημένη μας δασκάλα γιόγκα, Χάρις Μαραθεύτη από το Healthy Yogis, ήταν μαζί μας κάθε εβδομάδα. Για τα τελευταία πέντε χρόνια, έχει είναι αναπόσπαστο κομμάτι του Καλοκαιρινού μας Εργαστηρίου για ΜΙΚΡΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ στη Μουσική και Τέχνες, βοηθώντας τα παιδιά να αγκαλιάσουν την ενσυνείδηση και τη φυσική ευεξία μέσω της γιόγκα.

Διήγηση με τη Μαρία Καννάουρου

Η εκπαιδευτικός Μαρία Καννάουρου συνάρπασε τα παιδιά με μια υπέροχη αφήγηση, παρουσιάζοντας το βιβλίο «Το μεγάλο Πάντα και ο δράκος» του James Norbury. Αυτό το βιβλίο, ένας ύμνος στη φιλία και την αγάπη, με μεγάλη απήχηση σε αναγνώστες όλων των ηλικιών. Τα βαθιά μηνύματα της ιστορίας σχετικά με τη σύνδεση, την ευτυχία και την άρση των δυσκολιών οδήγησαν σε σκέψιμες συζητήσεις και κοινά συναισθήματα.

Γελοιογραφία με τον Σώτο Βοσκαρίδη

Ήμασταν ενθουσιασμένοι που είχαμε τον αγαπημένο μας γελοιογράφο, Σώτο Βοσκαρίδη, στο εργαστήριό μας. Κάτω από την καθοδήγησή του, τα παιδιά έμαθαν να δημιουργούν τα δικά τους σκίτσα και να τελειοποιούν απλές τεχνικές. Εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας προς τον κ. Βοσκαρίδη, πρόεδρο της Κυπριακής Ένωσης Γελοιογράφων «ΓΕΛ.Α», για την επίσκεψη και τις πολύτιμες γνώσεις που μας πρόσφερε.

Αλλάζοντας τον Κόσμο, Ένα Παιδί Κάθε Φορά

Η αγαπημένη εκπαιδευτικός Μαρία Καννάουρου, μας αφηγήθηκε το βιβλίο του James Norbury, «Το μεγάλο πάντα και ο μικρός δράκος». Η ιστορία αφορά δύο αγαπημένους φίλους, το Μεγάλο Πάντα και τον Μικρό Δράκο, που ξεκινούν μαζί ένα ταξίδι μέσα από τις εποχές του χρόνου. Οι δυο τους εξερευνούν τις σκέψεις και τα συναισθήματα, τις δυσκολίες που μας ενώνουν και την ευτυχία. Διαβάσαμε με τα παιδιά και συζητήσαμε τα σοφά λόγια του πάντα! Μοιραστήκαμε σκέψεις και συναισθήματα!

Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του Πάντα: «Αν θες να αλλάξεις τον κόσμο…ξεκίνησε από το επόμενο πλάσμα που χρειάζεται τη βοήθειά σου!»

Μέσω της μουσικής, των τεχνών, της αφήγησης και της συνεργασίας, το καλοκαιρινό μας εργαστήρι στοχεύει να προωθήσει την αγάπη, τη συμπόνια, τη δημιουργικότητα και την πίστη ότι ο καθένας από εμάς μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Εξερευνώντας Αρώματα, Τέχνες και Γενναιοδωρία

Μια Αξέχαστη Μέρα με τους “Μικρούς Εθελοντές” είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν οι μικροί μας φίλοι. Με την καθοδήγηση των αφοσιωμένων εθελοντριών μας Αναστασίας, Έλενας, Λιάνας  και καθοδηγούμενα  από την περιέργειά τους και τον ενθουσιασμό τους, είχαν μια μέρα γεμάτη με συναρπαστικές δραστηριότητες, έχοντας την ευκαιρία να γνωρίσουν τα αρωματικά φυτά της Κύπρου, να απολαύσουν τη μαγειρική και να απολαύσουν παιχνιδιάρικες στιγμές στην αυλή. Η πρόεδρός μας πήρε το χρόνο να απαντήσει προσεκτικά στις ερωτήσεις τους, βαθύτατα συγκινημένη από το όραμά τους και το ενδιαφέρον τους για την εθελοντική εργασία.

Στην κουζίνα, η Έλενα και η Αναστασία κάλεσαν τα παιδιά να μαγειρέψουν μαζί το μεσημεριανό γεύμα, βυθίζοντάς τα στις χαρές της μαγειρικής. Με την καθοδήγηση τους, οι μικροί μας φίλοι συμμετείχαν στη διαδικασίας παρασκευής των αγαπημένων μας λεμονάδων, από το στύψιμο και την εμφιάλωση μέχρι τη διακόσμηση.

Ετοίμασαν επίσης ειδικά δώρα προς πώληση, με τα έσοδα να πηγαίνουν σε οικογένειες που τα έχουν ανάγκη, και φυσικά, για το νόστιμο γεύμα που προετοίμασαν μαζί με τα παιδιά μας, υπό την καθοδήγηση της Προέδρου μας, Λιάνας Χατζημηνά, και άλλων εθελοντριών του σωματείου μας.

Κατά τη διάρκεια αυτών των εβδομάδων, προσπαθήσαμε να τους μεταδώσουμε τις αξίες του εθελοντισμού και πώς μπορούν να συνεισφέρουν με τον τρόπο τους. Πιστεύουμε ότι κάναμε μια αρχή στον όμορφο κόσμο του εθελοντισμού και της προσφοράς, και τα χαρούμενα πρόσωπα των παιδιών αντανακλούσαν την επίτευξη αυτού του στόχου.

Τέχνες και Έμπνευση

Ένα ιδιαίτερο ευχαριστώ πάει στον καθηγητή γραφικών τεχνών Ευάγγελο Στεργενάκη για τη διεξαγωγή ενός εμπειρικού εργαστηρίου μεταξοτυπίας. Τα παιδιά έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ενθουσιασμό για αυτήν την μοναδική τεχνική. Αποφάσισαν για το θέμα, συνεργάστηκαν στο σχεδιασμό, προετοίμασαν χρώματα, υλικά και κάθε παιδί δημιούργησε τη δική του μεταξοτυπία, καταλήγοντας σε μοναδικά αριστουργήματα! Επιπλέον, ο Ευάγγελος Στεργενάκης, μαζί με την εκπαιδευτικό Ζίνα Δημητριάδου και με τη βοήθεια της εκπαιδευτικού μας Κυριακής Κυριακού, διεξήγαγε ένα εμπειρικό εργαστήριο για την επαναχρησιμοποίηση χαρτιού. Τα παιδιά παρακολούθησαν τη δημιουργία χαρτοπολτού και δημιούργησαν όμορφες κατασκευές.

Εθελοντική Δράση με τους “Μικρούς Εθελοντές” και τον Οργανισμό “Paws”

Με υπερηφάνεια και ενθουσιασμό σας ανακοινώνουμε τη συνεργασία μας με τον οργανισμό που ασχολείται με την προστασία των ζώων “Paws“. Οι ειδικοί του οργανισμού επισκέφθηκαν τους “ΜΙΚΡΟΥΣ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ” και μοιράστηκαν μαζί τους τη σημασία της φροντίδας και της προστασίας των ζώων. Ενθουσιασμένα από αυτήν την εμπειρία, αποφασίσαμε να κάνουμε την πρώτη μας εθελοντική δράση για να βοηθήσουμε στον σκοπό αυτό. **Συλλέγουμε τροφές και βιβλία σε καλή κατάσταση** που θα δωρίσουμε στον οργανισμό για να τα διαθέσουν προς πώληση, με όλα τα έσοδα να πηγαίνουν για την προστασία των ζώων.

Χειροτεχνίες από Καρδιάς

Με την καθοδήγηση της κας Παντελίτσας Θεοχαρίδου, οι μικροί μας φίλοι έφτιαξαν υπέροχες καλοκαιρινές χειροτεχνίες, αξιοποιώντας ανακυκλώσιμα υλικά και φυσικούς πόρους. Μια δημιουργική διαδικασία που γεμίζει τις καρδιές με χαρά και αγάπη!

Μουσική και Τέχνη

Στον μαγικό κόσμο της μουσικής μας καθοδηγεί η μουσικός μας, Κλεοπάτρα Χαραλάμπους. Εξερευνώντας μουσικά όργανα όπως το γιουκαλίλι και παίζοντας μαζί με τον «Ντεόν Το Ακορντεόν», τα παιδιά δημιουργούν τις δικές τους μουσικές ιστορίες.

Η Αγάπη για την Πατρίδα

Η Κυριακή Κυριάκου, μας διηγήθηκε το συγκλονιστικό παραμύθι, της Πάμελας Αναστασίου Παπαϊακώβου “ΟΝΕΙΡΑ ΣΤΗΝ ΑΜΜΟ”, με αφορμή την επέτειο της εισβολής στις 20 Ιουλίου 1974. Ένα μήνυμα ελπίδας και πόθου για επιστροφή που θα μείνει ασβέστη στις καρδιές μας.

Η Τέχνη της Κεραμικής και ο Χορός στο Καλοκαιρινό Εργαστηράκι “Μικρούς Εθελοντές”

Ευχαριστούμε θερμά την καλλιτέχνη και καθηγήτρια Τέχνης, Πάμελα Παπαιακώβου, που μοιράστηκε την τέχνη της με τα παιδιά μας, δημιουργώντας υπέροχα σχέδια και κατασκευές από πηλό! Και φυσικά, η χορογράφος Έλενα Σατσιά, που έκανε τα παιδιά μας να χορεύουν hip hop και να δημιουργούν τη δική τους χορογραφία!

Αφήγηση και Μουσική στο Εργαστηράκι Μας

Η συγγραφέας Σόνια Γεωργιάδου μας μάγεψε με την διαδραστική αφήγηση από το όμορφο βιβλίο της, «Ο καλύτερος άνθρωπος». Επίσης, ο φίλος των ΜΙΚΡΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ, Άγγελος Δούκας, και οι μαθητές του μας δίδαξαν για το Ακορντεόν και την μουσική του!

Στήριξη και Αγάπη από την Music Moments Studio

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην σχολή Music Moments Studio, τον Άγγελο Δούκα και τους μαθητές του για την υπέροχη παρουσίαση και την χρόνια στήριξη του καλοκαιρινού μας εργαστηριακού.

Η Αλληλεγγύη Δεν Έχει Σύνορα

Η Αναστασία Συμεού από τον οργανισμό Wheeling2Help μοιράστηκε το σπουδαίο έργο τους στην Αφρική, συγκεκριμένα στην Τανζανία. Έχουμε αποφασίσει να διαθέσουμε €1.500 για να βοηθήσουμε τα παιδιά εκεί, βελτιώνοντας τις συνθήκες στα σχολεία τους. Ευχαριστούμε την Αναστασία και το Wheeling2help για αυτήν την ευκαιρία. Ραντεβού στην Αφρική!

 

Το Καλοκαιρινό Εργαστήρι “Μουσική και Τέχνες” των “Μικρών Εθελοντών” άφησε ένα ανεξίτηλο σημάδι στις καρδιές όλων όσων συμμετείχαν. Δεν ήταν απλώς μια μέρα δραστηριοτήτων αλλά μια γιορτή της παιδικής ηλικίας, της δημιουργικότητας και της ανθρωπιάς. Εκφράζουμε τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη μας σε όλους τους εθελοντές, εκπαιδευτικούς και παιδιά που συνέβαλαν σε αυτήν την ιδιαίτερη ημέρα.

Πιστεύουμε ότι μέσα από τέτοιες πρωτοβουλίες, μπορούμε να χτίσουμε ένα μέλλον όπου η συμπόνια και η δημιουργικότητα θα ευδοκιμούν, όπου τα παιδιά θα εμπνέονται να είναι ενεργοί πολίτες, συνεισφέροντας θετικά στην κοινότητά τους. Εδώ είναι για πολλές περισσότερες μέρες γεμάτες χαρά, μάθηση και καλοσύνη!

Το φετινό καλοκαιρινό εργαστήρι «Μουσική και Τέχνες» δεν ήταν απλώς μια συλλογή δραστηριοτήτων, αλλά ένα εμπνευσμένο ταξίδι που σίγουρα θα αφήσει μόνιμες εντυπώσεις στα νεαρά μυαλά που είχαμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε. Ανυπομονούμε για άλλο ένα χρόνο δημιουργικότητας, ανάπτυξης και χαράς.

Στιγμιότυπα από το εργαστήρι «Μουσική και Τέχνες»